Zlatý erb 2019 – výsledky celostátního kola

, Hradec Králové

Na konferenci ISSS v Hradci Králové byly 1. dubna 2019 slavnostně vyhlášeny výsledky již 21. ročníku populární soutěže o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí. Soutěže se v letošním roce zúčastnily obce a města z celé ČR, ze všech 14 krajů. Celkově se zapojilo 435 webových stránek a projektů obcí a měst včetně elektronických služeb a turistických prezentací.

Zlatý erb

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR celou soutěž oficiálně zaštítilo a aktivně se podílelo na koncepci i hodnocení jedné z populárních kategorií – Ceny ministryně pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci, kde mimo obcí, měst, regionů, krajů a turistických atraktivit soutěžily nově i certifikované organizace destinačního managementu. K úspěšnému průběhu realizace i hodnocení této kategorie výrazně přispěla agentura CzechTourism. Další záštity soutěži poskytly Ministerstvo vnitra ČR, Asociace krajů ČR, Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR. Hlavním partnerem soutěže byla společnost GORDIC.

V kategorii nejlepší webová stránka obce zvítězila obec Lovčice, mezi městy byla úspěšná Jihlava, v kategorii Smart City a nejlepší elektronická služba zvítězilo město Brno s projektem Elektronická identita Brno iD. Zvláštní cenu ministryně pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci v kategorii města a obce získaly Karlovy Vary, v kategorii regionů Turistický portál hlavního města Praha, mezi turistickými atraktivitami uspěly webové stránky hradu Radyně. V nové kategorii organizací destinačního managementu se mezi krajskými organizacemi umístil nejlépe web Jihočeské centrály cestovního ruchu, mezi oblastními destinačními organizacemi zvítězily webové stránky Sdružení Český ráj.

I v letošním roce byla vedle tradičních kategorií udělena také „Zvláštní cena Jana Savického“ za nejlépe zvládnuté povinné informace, tentokrát zvlášť pro obce a města, porota shledala bezchybné zpracování povinných informací u obce Lovčice a webových stránkách města Jihlavy. Metodické pokyny pro hodnocení této kategorie speciálně pro soutěž Zlatý erb vypracovalo Ministerstvo vnitra.

Kompletní výsledky celostátního kola jsou k dispozici na www.zlatyerb.cz, na stejném místě budou postupně zveřejňovány informace týkající se průběhu dalšího ročníku.

Výsledky celostátního kola Zlatého erbu

Kategorie nejlepší webové stránky města

  1. Jihlava
  2. Mohelnice
  3. Bruntál

Kategorie nejlepší webové stránky obce

  1. Lovčice
  2. Lipová-lázně
  3. Provodov

Kategorie Smart City a elektronická služba

  1. Brno: elektronická identita Brno iD
  2. Ostrava: Oficiální web města Ostravy k životnímu prostředí
  3. Cheb: Mapa sociální pomoci města Chebu

Cena Jana Savického za nejlépe zvládnuté povinné informace

Cena ministryně pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci

Kategorie města, obce

  1. Karlovy Vary
  2. Dvůr Králové n. Labem
  3. Hluboká nad Vltavou

Kategorie kraje, regiony

  1. Oficiální turistický průvodce hl. města Prahy
  2. Turistický portál Pelhřimovska
  3. Turistický portál Libereckého kraje

Kategorie turistické atraktivity

  1. Hrad Radyně
  2. Hrad Cheb
  3. Centrum Walzel

Kategorie certifikované organizace destinačního managementu