Zlatý erb 2018 – výsledky celostátního kola

, Hradec Králové

Na konferenci ISSS v Hradci Králové dne 9. 4. 2018 byly slavnostně vyhlášeny výsledky již 20. ročníku renomované soutěže o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí. Soutěže se v letošním roce zúčastnily obce a města z celé ČR, ze všech 14 krajů. Celkově se zapojilo 430 webových stránek a projektů obcí a měst včetně elektronických služeb.

Ministerstvo pro místní rozvoj se vedle oficiální záštity aktivně podílelo na koncepci i hodnocení jedné z populárních kategorií – Ceny ministryně pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci, kde mimo obcí, měst, regionů soutěžily nově i turistické atraktivity. Další záštity soutěži poskytly Ministerstvo vnitra, Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a Asociace krajů ČR.

V kategorii nejlepší webová stránka obce zvítězila obec Ohníč, mezi městy byla udělena dvě první místa, a to pro Most a Benešov a v kategorii Smart City a nejlepší elektronická služba zvítězil Kolín s projektem Kolínská chytrá klíčenka. Zvláštní cenu ministryně pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci v kategorii města a obce získal Oficiální turistický portál hl. m. Prahy a v kategorii regionů Turistický portál Pardubického kraje. V kategorii turistické atraktivity zvítězily webové stránky zámku Žďár nad Sázavou.

„V letošním roce byla vedle tradičních kategorií udělena také ‚Zvláštní cena Jana Savického‘ za nejlépe zvládnuté povinné informace,“ doplňuje Ing. Tomáš Holenda, dlouholetý předseda celostátní poroty soutěže, tentokrát zvlášť pro obce a města, porota shledala bezchybné zpracování povinných informací u obce Myslibořice a na stránkách města Boskovice.

Metodické pokyny pro hodnocení této kategorie speciálně pro soutěž Zlatý erb vypracovalo Ministerstvo vnitra.

Nejlepší webová stránka obce

  1. Ohníč (Ústecký kraj)
  2. Lovčice (Královéhradecký kraj)
  3. Myslibořice (Kraj Vysočina)

Nejlepší webová stránka města

  1. Benešov + Most
  2. Bruntál
  3. Tábor + Boskovice

Kategorie Smart City a nejlepší elektronická služba

  1. Kolín
  2. Písek
  3. Skrchov (Jihomoravský kraj)

Ceny vítězům Zlatého erbu v základních kategoriích předávali hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, místopředseda Sdružení místních samospráv ČR Jan Sedláček, místopředseda Svazu měst a obcí ČR Vlastimil Picek, cenu Jana Savického pak Jitka Savická a Adam Rut, oceněným na druhých a třetích místech náměstek Ministerstva vnitra ČR Josef Postránecký.

Zvláštní cena ministryně pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci na webových stránkách při soutěži Zlatý erb

Kategorie města a obce

  1. Prague.eu (portál Hlavního města Prahy)
  2. marianskelazne.cz (Oficiální turistický portál města Mariánské Lázně) + cojevbrode.cz (Uherský Brod: Co je v Brodě?)
  3. litomerice-info.cz (Litoměřice: Turistický a informační portál)

Kategorie regiony

  1. vychodni-cechy.info (Turistický portál Pardubického kraje)
  2. jiznicechy.cz (Jižní Čechy: Informační systém cestovního ruchu)
  3. hkregion.cz (Turistický portál Královéhradeckého kraje)

Kategorie turistické atraktivity

  1. zamekzdar.cz (zámek Žďár nad Sázavou)
  2. zkuskuks.cz (Kuks)
  3. zameksvetla.cz (zámek Světlá nad Sázavou)

V rámci vyhlášení Zvláštní ceny ministryně pro místní rozvoj ČR za nejlepší turistickou prezentaci předávali ocenění ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková a náměstek ministryně pro místní rozvoj David Koppitz, ceny za 2. a 3. místa Monika Palatková a poslanec PS Parlamentu ČR Jakub Janda.

Kompletní výsledky celostátního kola jsou k dispozici na www.zlatyerb.cz, na stejném místě budou postupně zveřejňovány informace týkající se průběhu dalšího ročníku.