ISSS -- Local and regional information society 29.--30. března 2003
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

eStrategie a profil asociace měst a obcí z hlediska rozvoje informační společnosti

Zpracováno pro prezentaci velkých měst ČR/V4/EU na ISSS/LORIS 2004.
Vzorový příklad -- pracovní verze.
Šolc, Řepa -- KISMO, Jabůrková, Jírová -- ZO SMO, 18.2.2004

Svaz měst a obcí ČR

A. Identifikace a kontakt

Název asociace (svazu) Svaz měst a obcí České republiky, SMO ČR (Union of Towns and Municipalities of the Czech Republic)
Stát Česká republika (Czech Republic, CZ)
Web www.smocr.cz
Kontaktní osoba pro eStrategii a IT benchmarking Tomáš Renčín, předseda Komise ISMO, rencin@isss.cz, +420 284 001 284
Jaroslav Šolc, člen Komise ISMO, jaroslav.solc@cityofprague.cz, +420 236 002 682
Datum zpracování 17. 2. 2004

B. Základní profil asociace a země

Počet obyvatel v zemi 10 219 mil.
Struktura členění územní správy Základní jednotka -- obce: 6249 obcí

Struktura dle počtu obyvatel: 1 294 obcí nad 1 tis., 131 nad 10 tis., 22 nad 50 tis., 5 nad 100 tis. obyvatel

Vyšší územní samosprávné celky -- kraje: 14 krajů

Pozn.: Hl. m. Praha je krajem i obcí

Členská základna asociace 2 457 měst a obcí (73 % populace ČR)
Vznik, základní cíle Kořeny organizace sahají až do r. 1907, pak vývoj několikrát přerušen. Obnoven v r. 1989.

Cíle Svazu: Podporovat a rozvíjet demokracii v systému samospráv. Být konstruktivním partnerem vlády, resp. ministerstvům a Parlamentu ČR, h ájit zájmy samospráv. Posilovat vliv municipalit v legislativní oblasti. Přispívat k vytváření podmínek pro přípravu a profesionalizaci volených členů místních samospráv a specializaci pracovníků místních samospráv. Posilovat ekonomickou nezávislost municipalit. Přispívat k vytváření podmínek pro poskytování základních a specifických služeb pro města a obce. Pomáhat k uzavírání partnerství a dalším formám mezinárodní spolupráce.

Orgány a struktura asociace Sněm -- nejvyšší orgán Svazu (do 6 měsíců po komunálních volbách příp. i mimořádně)

Rada -- řídí činnost Svazu mezi sněmy, 93 členů

Předsednictvo -- koordinace činnosti mezi radami, 11 členů, předseda Ing. Oldřich Vlasák, primátor města Hradec Králové

Pracovní komise - bytová, cestovního ruchu, dopravní, energetická, finanční, ISMO, majetková, pro zdravotně postižené, sociální, regionální, školská, legislativní, zahraniční, bezpečnostní a životního prostředí.

Kancelář Svazu -- t.č. 15 zaměstnanců, odd. právní, zahraniční, tiskové a administrativu.

Zdroje pro zajištění činnosti Členské příspěvky (89 %), státní podpora -- dotace (6,4 %), vlastní zdroje (4,2 %)
Spolupráce s jinými uskupeními, zejména mezinárodními (IULA, CEMR aj.) a členství v nich Členství v Joint Consultative Committee ČR a Výboru regionů EU (Svaz má 5 pozorovatelů + 5 náhradníků), v Kongresu místních a regionálních orgánů EU (CLRAE, 4 + 3), v Politickém výboru CEMR (4 + 3) a prostřednictvím CEMRu je i v organizaci IULA.

C. Údaje k rozvoji informační společnosti (LORIS témata)

Orgán asociace odpovědný za problematiku ICT a eGovernment Komise pro informační systémy (Komise ISMO, www.munet.cz).

Vyvíjí aktivity v oblasti informačních systémů pro samosprávu. Propaguje využívání internetu pro práci městských a obecních úřadů, spolupracuje s ministerstvy na přípravě norem (tzv. standardů) pro samosprávu, organizuje odborné konference, vyjadřuje se k návrhům právních norem z příslušné oblasti.

Komise má 18 členů, z toho 10 členů s hlasem rozhodovacím (zástupci členů Svazu) a 8 členů s hlasem poradním. Předsedou komise je RNDr. Tomáš Renčín.

Vládní orgán odpovědný za ICT a eGovernment, spolupráce s asociací Ministerstvo informatiky ČR (MI ČR, www.micr.cz).

Bylo zřízeno k 1. 1. 2003 jako ústřední orgán státní správy pro informační a komunikační technologie, telekomunikace a poštovní služby. Na MI ČR přešly v plném rozsahu kompetence Úřadu pro veřejné informační systémy, úseku spojů Ministerstva dopravy a spojů a kompetence v oblasti elektronického podpisu Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Problematika samospráv též v kompetenci Ministerstva vnitra ČR -- odbor informatizace veřejné správy (MV ČR -- OIVS, www.mvcr.cz).

Obě ministerstva spolupracují s Komisí ISMO (připomínkování, konferenční aktivity, projekty).

Další národní organizace a sdružení se vztahem k problematice informační společnosti a samosprávy (LORIS) Asociace krajů ČR (AK ČR, www.kr-urady.cz). Komise informatiky Rady AK ČR.

Řada profesně orientovaných asociací a sdružení, např. Česká asociace pro geoinformace (CAGI, www.cagi.cz), Česká společnost pro systémovou integraci (ČSSI, www.cssi.cz), Sdružení pro informační společnost (SPIS, www.spis.cz), Sdružení BMI (www.brezen.cz) a další (telekomunikace, el. obchod, vzdělávání).

Existence národní e-strategie nebo akčního plánu (název, kdo a kdy zpracoval) jeho vztah k tématům LORIS Státní informační a komunikační politika (MI ČR, na konci r. 2003 verze k připomínkování, předp. zveřejnění 1. čt. 2004).
Tvorba e-strategií regionů, měst a obcí Informační strategie měst se vytvářejí i dle požadavků na atestace informačních systémů veřejné správy ve smyslu zákona 365/2000 Sb.
Kolik regionů, měst a obcí má vlastní webové stránky, jaké informace na nich zveřejňuje (např. dle požadavků zákonů, standardů, metodik) Požadavky na zveřejňování informací vyplývají mj. ze zákona 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, osnova dle standardu ÚVIS. Téměř všechna města a velké obce mají webové stránky. Oficiální statistika není. Existují portály s odkazy na webové stránky územních samospráv v ČR (ePUSA, www.epusa.cz nebo MOOL, http://mesta.obce.cz )
Stupeň poskytování informačních on-line služeb (dle kategorií eGov: informace, jednosměrná interakce, obousměrná interakce, transakce) a budování multiplatformních on-line služeb (web, call centra, one stop) Většinou služby kategorie poskytování informací příp. nabídka formulářů. Nastartován rozvoj služeb obousměrné interakce a, zejména ve větších městech. Multiplatformní řešení v počátcích, ojedinělá.
Konferenční aktivity, benchmarking a best practices Konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS/LORIS, www.isss.cz) pravidelně od r. 1998. Dále profesně orientované konference (GIS, systémová integrace aj.) a speciální projekty (např. Březen měsíc internetu).

Best practice -- soutěž Zlatý erb o nejlepší webové stránky měst a obcí ČR (http://zlatyerb.obce.cz), oceněna Stockholm Challenge Award

Existence vládní podpory iniciativ pro rozvoj eGov na úrovni LR (programy, granty, projekty) Účelové projekty podporované Ministerstvem vnitra ČR, zejména v souvislosti s reformou veřejné správy.
Zkušenosti a zapojení do společných projektů, vč. mezinárodních, a projektů s podporou z fondů EU. Zatím spíše ojedinělé aktivity. Účast v sítích TeleCities, Global Cities Dialogue, Elanet. Účast v mezinárodních projektech (např. Praha, kraj Vysočina). Zahájena příprava na využívání Strukturálních fondů EU pro IT projekty (semináře, publikace, projekt Phare na rozvoj absorbční kapacity aj.).
Další zkušenosti s řešeními na témata:, Re-engineering, eHealth, eLearning, eSecurity, eDemocracy, CRM aj. Zatím ojedinělé a v přípravě. Spíše na úrovni větších měst a krajů.
Další zkušenosti a ponaučení (lessons learned), záměry Posílení spolupráce s Komisí informatiky Asociace krajů ČR. Společné postupy samosprávy v dialogu se státní správou. Vytvoření platformy pro spolupráci velkých měst. Rozvoj mezinárodní spolupráce -- výměna zkušeností, projekty. Rozvoj aktivit typu benchmarking.