Vzdálený přístup k údajům katastru nemovitostí ČR

Ing. Josef Jirman, Český úřad zeměměřický a katastrální

Stručně o projektu zdokonaleného informačního systému katastru nemovitostí

Úvod

Zdokonalený informační systém katastru nemovitostí (dále jen "ISKN") představuje zdokonalené řešení informačního zabezpečení výkonu státní správy katastru nemovitostí České republiky (dále jen "KN"). ISKN má být uveden do provozu do konce roku 1999 a nahradí dosavadní informační systém KN, a to jak na lokální úrovni (katastrální úřady), tak i na úrovni centrální (Zeměměřický úřad). Veřejný provoz prostřednictvím vzdáleného přístupu (dále jen "VP") bude zahájen 1. 4. 2000.

Historické pozadí

Kořeny informačního systému můžeme najít již v roce 1976, kdy bylo zahájeno centrální vedení popisné části KN na sálovém počítači v Praze. Vývoj aktualizace souborů byl postupně zdokonalován. Střediska geodézie obdržela jako výstup aktualizace tiskové výstupy a mikrofiše. Mezi aktualizacemi však musela pracovat s ručně vedenou dokumentací. V oblasti vedení geodetických informací však nedošlo v sedmdesátých a osmdesátých letech k významným změnám v práci středisek geodézie. Na počátku 90. let bylo zřejmé, že dosavadní neúplný a nepružný systém neumožní resortu splnit úkoly a požadavky na něj kladené. Úvahy o nejvhodnějším řešení problémů a úkolů v oblasti informačního zabezpečení se promítly do "Koncepce digitalizace KN". Koncepce obsahuje zhruba deset bodů. Mezi nejvýznamnější patří dokončení digitalizace popisných informací KN (ukončeno v roce 1998), pokračování a dokončení digitalizace geodetických informací (předpoklad konec roku 2006) a vybudování ISKN.

Nevýhody současného ISKN

Stávající technické a programové vybavení přineslo do správy KN mnoho pozitivního a umožnilo resortu překonat velmi náročné období, především v letech 1993 - 1996. Bylo však koncepčně a s ohledem na investiční prostředky budováno jako řešení pro léta devadesátá. Mezi hlavní nedostatky stávajícího ISKN patří:

Nová generace informačního zabezpečení KN

Vzhledem k rozsahu úkolu, rozhodlo vedení ČÚZK v roce 1996 o způsobu řešení systémovým integrátorem, který byl vybrán veřejnou zakázkou. Smlouva o systémové integraci byla uzavřena v květnu 1997 a je rozdělena do několika dílčích smluv vzájemně časově provázaných.

Současný stav prací na ISKN

Architektura a technologie

Vybrána klient/server architektura s relačním databázovým serverem na každém KÚ a detašovaném pracovišti a s centrální databází, která bude obsahovat souhrnná data pro celou republiku. Pro centrální databázi bylo zvoleno řešení s velkými databázovými a aplikačními servery a operačním systémem Unix. V centru bude také umístěn server pro poskytování údajů, a to i na veřejné síti Internet, v počátku pro smluvně omezený okruh uživatelů. Na úrovni KÚ budou servery osazeny procesory Intel a budou používat operační systém Microsoft Windows NT. Osobní počítače budou také na platformě Intel s operačním systémem Windows NT. Data mezi lokální úrovní a centrem budou replikována v co nejkratším časovém okamžiku, který bude závislý na průchodnosti WAN. Pro ISKN bude využita páteřní síť Ministerstva financí zvaná FINet.

Funkčnost

ISKN vůbec poprvé bude úplně integrovat popisné a geodetické informace KN dohromady s vybranými částmi dokumentačních fondů. Poskytování údajů bude zajišťovat celou řadu funkcí souvisejících s poskytováním informací z KN, včetně stanovení, přijetí a účtování poplatků, evidence smluv pro poskytování hromadných dat a založení a vedení zákaznických účtů. Navíc bude umožněno vydávání informací s časovou platností, to znamená k dřívějšímu časovému okamžiku, případně i k okamžiku budoucímu (pouze vybraným zaměstnancům). Nově bude k dispozici VP k informacím KN. Znamená to, že z libovolného místa bude možné prostřednictvím centrální databáze získat informace z údajů KN vybraného KÚ. Bude k dispozici i funkce umožňující vyhledat veškeré vlastnictví v rámci celé ČR pro zvolenou fyzickou nebo právnickou osobu k danému okamžiku. Důležitou funkčností ISKN bude pravidelné přebírání dat z externích informačních systémů státní správy a jejich využívání pro kontrolu vkládaných údajů do KN.

Další postup prací na ISKN

Byla zahájena etapa, ve které jsou připravovány testovací scénáře a probíhají interní testy APV u systémového integrátora. Na tuto etapa naváže důležitá etapa akceptačních testů u objednatele a následné opravy APV u systémového integrátora. Před systémovým integrátorem stojí dokončení jedné významné etapy, která řeší migraci stávajících dat do nových datových struktur ISKN. Pravděpodobně v červnu roku 1999 bude zahájena etapa instalace technických prostředků, základního a aplikačního programového vybavení na jednotlivé KÚ a detašovaná pracoviště a postupný přechod jednotlivých KÚ a jejich detašovaných pracovišť na ISKN. Dokončení přechodu (implementace) se předpokládá začátkem listopadu 1999.

Očekávané přínosy ISKN

Jedná se především o oblast přístupu k informacím (datům KN). Bude to významné jak pro občana, tak i pro ostatní orgány státní správy, tak i pro bankovní domy, realitní kanceláře, soukromé zeměměřiče. V oblasti standardů a bezpečnosti dojde ke zvýšení bezpečnosti při správě dat a tím i zvýšení ochrany údajů o vlastnictví a právních vztahů k nemovitostem. Nemalý význam bude splnění standardů státního informačního systému. Důležitým přínosem bude zajištění návratnosti vložených finančních prostředků do digitalizace popisných informací v letech 1994-1998.

Vzdálený přístup k údajům katastru nemovitostí

Základní principy

Cílem aplikace je umožnit poskytovaní údajů z KN prostřednictvím přístupu k centrální databázi, kde budou uložena digitální data KN za celou ČR. VP se rozumí on-line přístup smluvních partnerů nebo pracovníků KÚ k datům ISKN prostřednictvím WAN nebo Internetu.

VP rozšíří stávající přístup k datům katastru nemovitostí, aniž budou kladeny další nároky na pracovníky KÚ.

VP lze členit na tři základní kategorie, které se od sebe vzájemně odlišují svými specifickými požadavky na funkčnost VP. Dle těchto kategorií se VP rozděluje na 3 základní typy:

Je určen pro interní (vnitřní) použití v rámci resortu ČÚZK. Zabezpečuje poskytování údajů pouze pro pracovníky katastrálních úřadů z centrální databáze, tj. nad všemi katastrálními úřady prostřednictvím WAN. Tuto kategorii nelze přidělit žádnému subjektu vně resortu ČÚZK.

Externí VP je určen jednak pro státní správu a samosprávu a jednak pro ostatní subjekty (např. realitní kanceláře, banky, geodetické firmy atd.), které požadují výstupy z dat katastru nemovitostí, a to na základě uzavření smlouvy o VP s katastrálním úřadem. VP bude realizován prostřednictvím Internetu.

Veřejný VP je v tomto výčtu kategorií VP uveden pouze pro úplnost, protože prozatím není obsahem řešení ISKN. Předpokládaným obsahem VP je veřejný (volný) přístup k datům katastru přes Internet všem občanům.

Jako důležitou poznámku je třeba uvést, že údaje z KN bude možné nadále získávat dnes používaným způsobem, a to návštěvou KÚ. Bude zde však minimálně jeden významný rozdíl. KÚ bude schopen poskytnout údaje nejen z místně příslušného okresu, ale i z vybraného okresu ČR. K tomu využije výše zmiňovaný interní VP. V návrhu novely katastrálního zákona se dokonce navrhuje, aby KÚ mohl poskytovat také výpis z KN ve formě veřejné listiny, a to z jiného KÚ.

Podmínky pro získání VP k informacím KN

Data KN jsou veřejná a ISKN na tomto nebude nic měnit. VP je však zcela novou funkcí, s kterou nemá resort ČÚZK praktické zkušenosti.

Při návrhu řešení (technického a aplikačního) se vycházelo ze zahraničních zkušeností, ze sběru informací a potřeb odborné i laické veřejnosti. Bylo navrženo technické a aplikační řešení, které je snadno rozšiřitelné a mělo by absorbovat postupně narůstající požadavky na VP.

Druhým důležitým hlediskem je i finanční návratnost řešení. VP umožní rychlé získávání aktuálního stavu KN. Bude se jednat o významnou úsporu časových a finančních nákladů. Není proto možné, aby takto získávané údaje byly poskytovány zcela zdarma.

Z důvodu návratnosti vložených prostředků bude VP umožňován za úplatu a z důvodů regulace četnosti přístupů k údajům KN bude podmínkou uzavření smlouvy.

Na základě uzavřené smlouvy bude pro uživatele VP zřízen zákaznický účet, na kterém budou účtovány operace prováděné v rámci VP. Smlouva i zákaznický účet budou spravovány na centrálním pracovišti. Možnost uzavírání smluv prostřednictvím lokálních pracovišť bude řešena organizačně.

Pro zabezpečení jednoznačné identifikace uživatele přistupujícího pomocí VP do ISKN a zamezení neautorizovaného přístupu bude každému uživateli VP při zřízení zákaznického účtu přiděleno jméno a heslo.

Tento způsob identifikace je dostatečný pro ty zákazníky, kteří budou uplatňovat jednouživatelský přístup. U ostatních zákazníků (např. státní správa) se bude uplatňovat víceuživatelský přístup, u kterého vzniká riziko při zveřejnění jediného hesla. Proto bude u těchto typů zákazníků zvolen další způsob identifikace spočívající v identifikaci serveru zákazníka (přes který přistupují uživatelé do sítě WAN). To znamená, že zákazník s tímto způsobem identifikace zabrání v přístupu k VP ze všech počítačů, které nejsou připojeny k určitému serveru (proxy). Definice této dodatečné identifikace bude předmětem smlouvy o VP.

Za účelem definování a zabezpečení přístupových práv uživatelů k jednotlivým funkcím VP budou nadefinovány uživatelské role pro přístup k jednotlivým funkcím VP. Tyto role budou přiřazovány k zákaznickému účtu při jeho založení.

Funkcionalita

Aplikace pro vzdálený přístup jsou vyvíjeny pro rozlišení 1024×768 s tím, že samozřejmě bude možné zobrazit příslušné stránky i na počítači s menším rozlišením, ale změnu vzhledu bude zajišťovat prohlížeč.

Jako formát výstupních sestav bude použit PDF a uživatel bude mít možnost zvolit alternativní výstupní formát HTML, u kterého ale nebude možné zajistit korektní tisk po stránkách, tak jak jsou zobrazeny na obrazovce.

HTML je standard pro popis stránek zasílaných přes WWW a podporují ho všechny dostupné prohlížeče WWW. PDF pochází od firmy Adobe a je to víceméně standard pro dokumenty publikované na Internetu. Je preferován prohlížeč Acrobat Reader.

V porovnání s aplikacemi klient/server (Oracle Forms, Oracle Reports), které umožňují zobrazit na jedné obrazovce více bloků u aplikací WWW platí pravidlo, že každý blok má svojí samostatnou stránku a je možné jednotlivé bloky modulu navzájem mezi sebou volat.

Ukázka uživatelského rozhraní pro externí uživatele - textové informace

Stránka obsahuje tři rámečky. V horním je nadpis modulu, v levém spodním seznam vybraných položek a v pravém spodním aktuálně vybraná položka pro editaci, mazání nebo vložení nového záznamu.

Ukázka uživatelského rozhraní pro externí uživatele - prostorové informace

Stránka obsahuje tři rámečky. V horním je nadpis modulu, v levém spodním textové objekty nutné pro danou úlohu a konečně v pravém spodním grafické okno.

Grafické soubory mohou být v rastrovém, či vektorovém formátu, které je WWW prohlížeč schopen zobrazovat buď přímo, nebo pomocí plug-in/applet. Vlastností plug-in/appletu nebudou aktivní zásahy do grafických informací, tj. jejich změna v databázi. Řešením pro prezentaci prostorových dat na WWW bude applet, s uniformním ovládáním pro oba typy prostorových dat.

Vektorová data budou na klientskou stanici přenášena ve formátu, který je shodný s jejich databázovým obrazem (typ prvku prostorových dat, typ prvku přehledové mapy). Tato data nebudou nikdy zapisována do souborů, na klientské stanici budou pouze v operační paměti. Tím bude znemožněno "stahování" částí katastrální mapy a postupné vytváření neautorizovaných kopií. Applet, který bude stahován z WWW běžnou technikou bude zajišťovat:

Pro soubory v rastrovém formátu je použití některého z podporovaných formátů (GIF nebo JPEG), což je relativně výhodné, nevyžaduje žádné další rozšíření kreslící logiky na straně klienta. Nemožná zpětná transformace do vektorového tvaru potom eliminuje možnost vytváření neautorizovaných kopií obsahu prostorové části KN.

Typ formátu rastrových dat (JPEG, GIF) bude stanoven po testování objemu přenášených dat pro jednotlivé formáty a typické vzorky rastrových dat pro serverovou stranu. Stanovený formát bude závazný pro interní formát rastrových prostorových prvků na straně databázového serveru. I pro rastrovou prezentaci prostorových dat je pro WWW nutné základní funkcionalitu zabezpečit appletem. Applet bude pro rastrová data podporovat tyto funkce:

 

Rozsah poskytovaných informací

Rozsah poskytovaných informací (jednotlivých funkcí VP) bude značný. Opětovně je nutné zdůraznit, že údaje bude možné získat z libovolného katastrálního území, obce nebo okresu. Tak zvané celorepublikové dotazy budou pravděpodobně k dispozici pouze vybraným externím uživatelům (MF, MV, apod.).

Jedná se o celé spektrum dat KN, zde uvedena pouze základní úroveň:

Ne všichni uživatelé VP budou mít zájem o veškerá data KN, resp. funkce VP. Pro tento účel budou definována přístupová práva uživatelů k jednotlivým funkcím VP a budou nadefinovány uživatelské role pro přístup k jednotlivým funkcím VP. Tyto role budou přiřazovány k zákaznickému účtu při jeho založení.

Závěr

Jak je i ze stručného popisu zřejmé, jedná se projekt, který svým rozsahem zasáhne v plné šíři do činností především KÚ a jejich detašovaných pracovišť. Zcela nová kvalita však bude nabídnuta vnějším uživatelům služeb KÚ a dat KN.

Snahou ČÚZK a systémového integrátora je očekávání odborné, ale i laické veřejnosti naplnit a VP v popsané podobě zprovoznit v plánovaném termínu 1. 4. 2000.