Biblioweb 2018 – 19. ročník soutěže o nejlepší internetové stránky českých knihoven

, Hradec Králové

Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) zorganizoval pod záštitou Asociace krajů České republiky již devatenáctý ročník Bibliowebu, soutěže o nejlepší webovou prezentaci knihovny.

Jednoznačným vítězem soutěže se stala Městská knihovna Bílovec se ziskem 232,5 bodů. S menším odstupem a se ziskem stejného počtu 218,5 bodů se o 2. a 3. místo podělily Městská knihovna Valašské Meziříčí a Krajská knihovna Vysočiny.

Cena za nejlepší bezbariérový web byla udělena stejně jako v loňském ročníku soutěže webu Městské knihovny Bílovec.

Slavnostní předání cen Biblioweb 2018 se uskutečnilo 9. 4. 2018 na konferenci ISSS 2018 v Hradci Králové. Asociace krajů ČR věnuje vítězné knihovně v Bílovci částku 10 000 Kč. Stejnou částku získává knihovna i od Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR.

Postup hodnocení

Ve dnech 12. 3. 2018 až 25. 3. 2018 vyhodnotila odborná porota ve složení Mgr. Andrea Miranda, Ph.D. (předsedkyně poroty), Mgr. Světlana Hrabinová z knihovny Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Ing. Pavel Cimbálník z Městské knihovny v Přerově a Ing. Jan Kaňka z Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně webové stránky 22 veřejných knihoven, které se přihlásily do letošního ročníku soutěže Biblioweb.

Testování přístupnosti stránek pro handicapované uživatele provedl Mgr. Radek Pavlíček ze Střediska Teiresiás Masarykovy univerzity.

I s ohledem na letošní počet přihlášených knihoven byly vyhlášené pouze dvě vítězné kategorie – celkový vítěz s nejvyšším počtem bodů a nejlepší bezbariérový web. V první zmiňované kategorii se na prvních třech příčkách umístily tyto knihovny:

1. místo
2. –3. místo

Na cenu za nejlepší bezbariérový web byl nominován ten soutěžní web, který nejlépe vyhověl heuristickému testu pravidel přístupnosti. Ta byla vybrána z českých Pravidel přístupnosti a doporučení WCAG 2.0 a zahrnovala stěžejní požadavky na přístupnost: vyhovující strukturování obsahu, dostatečný barevný kontrast a čitelnost, přístupnost z klávesnice či definování smysluplných textových popisků grafickým prvkům.

S požadavky na přístupnost se nejlépe vypořádali tvůrci webu Městské knihovny Bílovec, cena za nejlepší bezbariérový web v letošním ročníku soutěže Biblioweb proto – podobně jako loni – míří do Bílovce.