Úvodem

Vážení přátelé,

dostáváte do rukou oficiální sborník konference Internet ve státní správě a samosprávě ’99/Local and Regional Information Society. Jeho prostřednictvím Vám chceme nabídnout znění vybraných příspěvků, které tvoří páteř programu této významné akce. Prosíme o pochopení, že ve sborníku nenaleznete všechna vystoupení. Tematická pestrost i celkový rozsah přednášek, seminářů, kulatých stolů a workshopů to ostatně ani neumožňují. Naším cílem nebylo přenést to, co na konferenci zaznělo, v plné míře na stránky této publikace. Chtěli jsme Vám spíše nabídnout spolehlivého průvodce bohatým programem konference a zároveň trvalou a užitečnou pomůcku při Vaší práci.

Konference Internet ve státní správě a samosprávě ’99 je již druhým ročníkem celostátní akce, při níž se představitelé státní správy a samosprávy, odborníci z oblasti informačních technologií a další zájemci o problematiku rozvoje informační společnosti scházejí, aby diskutovali o tom, jakým způsobem ovlivňuje aplikace moderních informačních a komunikačních technologií výkon veřejné správy na všech jejích stupních. Jestliže první ročník konference byl především bilancováním a stal se po právu počátečním bodem diskuse, které až do loňského roku chyběla pravidelná tribuna v podobě odborně úzce specializované konference, letošní ročník je svým charakterem odlišný. Je tomu tak nejen proto, že je letošní setkání dvoudenní, koná se mimo hlavní město a díky semináři Local and Regional Information Society má i mezinárodní rozměr. Ti z Vás, kdo se konference zúčastnili již loni, asi potvrdí, že za uplynulých dvanáct měsíců přestal být fenomén pronikání moderních technologií a jejich využívání ve veřejné správě tématem rozhovorů úzké skupiny specialistů. Připojením k internetu disponuje větší počet úřadů než před rokem a postupně také přibývá těch, pro které se toto komunikační médium stalo běžnou pracovní pomůckou. Rozrůstá se tedy počet těch, kdo si pod pojmem informační společnost dokáží představit zcela konkrétní změny na úrovni každodenního života.

Právě toto bylo naším cílem: Nabídnout účastníkům konference široké spektrum konkrétních ukázek fungujících projektů, dát možnost seznámit se záměry a opatřeními, které na tomto poli připravuje vláda a umožnit srovnání situace v různých zemích Evropy. Jsme proto velmi šťastni, že se nám dostalo pověření uspořádat spolu s konferencí souběžně i třetí evropský seminář Local and Regional Information Society, který je svým zaměřením konferenci ISSS ’99 velmi blízký. Skutečnost, že se programy obou akcí vzájemně prolínají, není čistě náhodná. Chtěli jsme tímto způsobem ukázat, že proces budování informační společnosti už ze své podstaty nemůže zůstat uzavřen uvnitř hranic jednotlivých států.

Jsme přesvědčeni, že Česká republika si je této skutečnosti vědoma a že její političtí představitelé, ať už na úrovni vlády, parlamentu ale i na úrovni samosprávných orgánů, dokáží cílenou podporou budování informační společnosti učinit z tohoto fenoménu hybnou sílu společenského ekonomického rozvoje naší země a současně jeden z nástrojů našeho postupného přibližování Evropské unii.

Ing. František Dohnal,
předseda Svazu měst a obcí ČR
a programový ředitel konference